Kun olin 15-vuotias, vanhempani kertoivat, että harkitsevat hankkivansa asunto-osakkeen Costa Del Solilta Espanjasta. Olin viettänyt riparikesänä Fuengirolassa viikon ja olin – tietenkin – onnesta soikeana, että pääsisin jatkossakin bilettämään rannikon diskoihin ja baareihin, joissa ei juuri papereita kyselty.

Voit kuvitella pettymykseni, kun asiaan palattiin ja sain kuulla, että osake oli kyllä hankittu, mutta kohde oli vaihtunut tällä välin kotimaahan ja Perniössä, länsirannikolla sijaitsevaan Meri-Teijoon. Koko teini-ikäinen olemukseni oli dramaattisen P-E-T-T-Y-N-Y-T, kuten ikään kuuluu.Kasi

Teijossa oli kuitenkin kivaa. Muistoihin on jäänyt se joulu mökillä, kun olin lähdössä vaihto-oppilaaksi tammikuun alussa ja pikkusiskoni Vilma, silloin reilun vuoden ikäinen taara, sai kokoisensa nuken lahjaksi ja puhkesi kummalliseen riemun älämölöön, joka toi kyyneleet silmiini.

Aikaan ennen lapsia kuului muutamia riehakkaita kaverireissuja mökille, kun pelattiin hysteeristä tennistä, järjestettiin neppisautojen MM-kisoja hiekkalaatikossa ja maattiin terassilla naamat punaisena – öö – auringosta.Teijon-ruukki

Entistä enemmän aloin arvostaa Teijon mökkiä, kun oma perhe alkoi kasvaa. Tuulenpesän mökillä on opittu kävelemään tukea vasten, mietitty sähkökatkossa jouluaattona miten 10 kilon kinkun voisi grillata kaasugrillissä, patikoitu, kalastettu, rapsuteltu alpakoita ja aina nukuttu ja ulkoiltu paljon.

Viime kerrasta mökillä ehti vierähtää 10 kuukautta. Perheemme viikonloput ovat niin täynnä menoja ja harrastuksia, että mökille lähteminen on usein muiden menojen vuoksi jäänyt tai tuntunut ruuhka-arjen keskellä liian työläältä. Mutta aina kun sinne menee, muistaa miksi mökki on kuitenkin kiva: viikonloppu tuntuu lomalta, kun saa tutkia ympäristöä, tehdä retkiä Teijon kansallispuistoon, saunoa kesällä rantasaunassa, talvella käydä laskettelemassa ja ennen kaikkea levätä paljon ja syödä hyvin. Puro

Teijon alue on kahden vuosikymmenen aikana vuoroin virkistynyt ja taantunut. Tällä hetkellä meneillään on selkeästi vireä kausi, jonka soisin jatkuvan. Idyllinen vanha ruukkimiljöö on saanut alueellensa uusia yrittäjiä; pieniä suloisia puoteja, ravintoloita ja muita palveluita, ja Keski-Euroopan vieraita odotetaan saapuvaksi tulevina kesinä.

Taas tuli akut ladattua viikonlopun reissulla, josta muutamia kuvia liitteenä. Teijo on ollut osa elämääni nuoresta keski-ikäiseksi. Toivon sydämestäni sille menestystä ja riittävästi uusia vierailijoita, jotta kylä pysyy vireänä.

Kommentit

kommenttia

Takaisin