Oletko ollut tilanteessa, jossa olet aistinut tai nähnyt sivusta kiusaamista, mutta et halunnut / uskaltanut / ehtinyt / osannut puuttua? Jäikö asia kenties vaivaamaan mieltäsi jälkikäteen? Mietitkö mikset auttanut? Koitko siitä syyllisyyttä?

Älä suotta ota liikaa kuormaa itsellesi. Mikäli olet osa työyhteisöä, joka on tehokas kiireeseen asti ja jossa kaikilla ”menee lujaa” lähtökohtaisesti jatkuvasti, saatat olla kiirekulttuurin uhri.

Jatkuvan kiireen kulttuuri nimittän tylsistyttää ja tekee välinpitämättömäksi. Ainainen resurssipula tuottaa meistä ihmisistä helposti automaatiolla käyviä robotteja, joilta puuttuu tuntosarvet ja inhimillinen herkkyys kuulla, kuunnella ja nähdä toiset ihmiset. Samassa paketissa seuraa tunteettomuus ja myötätunnon puute. Nekin ovat ennemmin koneälylle kuin ihmiselle ominaisia piirteitä.

Kiire riisuu ihmiseltä muutakin. Kun ei asioita ehdi koskaan rauhassa pysähtyä miettimään, ei arvoillakaan ole niin merkitystä. Arvot ohjaavat meitä kuitenkin valinnoissa päivittäin. Millainen ihminen olen? Miten reagoin tähän asiaan? Kiire oikeuttaa jättämään valinnat väliin.

Tullaan pisteeseen, jossa asioihin on helppo suhtautua yliolkaisesti. Ihan sama, mitä väliä. Kyky aidosti tuntea, välittää, saati nauttia elämän pienistä hetkistä katoaa. Upeat tilanteet ja kohtaamiset kanssaihmisten kanssa jäävät huomaamatta. Kiirekulttuuri varastaa ihmiseltä kaiken sen, mikä tekee meistä eläinkunnan ylivertaisimman rodun. Ihmisyyden.

Kuormittunut ihminen ajautuu selviytymismoodiin. Päätöksentekokyky ja herkkyys katoavat. Tutkimukset kertovat karua kieltään myös siitä, mitä jatkuva kiire ja siitä seuraava stressi tekee aivoille ja koko kehon fysiologialle. Kiire siis myös tyhmentää, mutta kognitiiviset taidot onneksi palautuvat stressin poistuttua. Jos stressikierteen katkaisee ajoissa.

Kanssaihminen, älä syyllisty siitä ettet puuttunut. Vika ei ehkä ole sinussa, vaan kulttuurissa.

Vastuu itsensä johtamisesta sen sijaan on yksinomaan sinulla. Ottamalla automaation pois päältä ja ohjat omiin käsiin voit päättää muuttua robottimoodista takaisin ihmiseksi. Näkeväksi, kuulevaksi, tuntevaksi ihmiseksi, joka tietää täsmälleen minkälaisten arvojen avulla itseään ja valintojaan ohjaa. Joka päivä.

Kommentit

kommenttia

Takaisin